Home > Onstaan

Deel via Facebook Deel via Facebook

Vergeet vergeten fietsen niet!

“Vergeten kapitaal!” Als je sommige fietsendealers zou vragen naar hun definitie van gebruikte fietsen zou dat het antwoord zijn. Maar ook bij particulieren staan stalen rossen vaak niets te doen in de schuur. Terwijl veel tweedehands fietsen nog prima een tweede leven mee kunnen. Waarom moeten we altijd iets nieuws kopen, als gebruikte voorwerpen ook doen wat ze moeten doen? Wouter van Domselaar creëerde daarom een website voor handel in uitsluitend tweedehands fietsen: fietsmarktplein.nl.

Fietsenzaak

Het idee borrelt op als Wouter tussen zijn 15e en 19e jaar in een fietsenwinkel werkt. Hij speelt met de gedachte om de handel over te nemen, maar ziet dat na de crisis nieuwe modellen moeizaam worden verkocht en op de stijgende vraag naar tweedehands fietsen niet wordt ingespeeld. Hij durft het risico niet te nemen. Tóch blijft hij het verwonderlijk vinden waarom fietsenwinkels nauwelijks aandacht besteden aan de verkoop van tweedehands fietsen. “Hoe krijg je dán mensen over de vloer?”

 

Tonnen aan kapitaal

Na zijn studie ‘Commerciële Economie’ blijft de gemiste kans met de vergeten fietsen in zijn hoofd rondzingen. Helemaal nu we in een tijd leven waarin we veel bewuster met onze gezondheid en het milieu omspringen. We zijn zuinig op onze spullen. Sterker: retro en recyclen is zelfs cool. Daarbij is Nederland een ècht fietsland. Iedereen fietst! Nederlanders leggen per jaar zo’n 16 miljard fietskilometers af. Met elkaar hebben we zo’n 18 miljoen fietsen in ons bezit. We kopen ieder jaar 1,5 miljoen nieuwe exemplaren. Maar ongeveer evenveel gebruikte fietsen raken in de vergetelheid óf gaan kopje onder tussen het toenemend aantal commerciële advertenties op marktplaats.nl. Tonnen aan kapitaal waar niets mee gebeurt. Eeuwig zonde.

 

 

Marktplaatsmoe

Wouter nodigt begin 2014 zijn studiemaatje Joris uit voor een brainstorm sessie. Joris, geïnteresseerd in businessmodellen van organisaties, kijkt met een andere bril. En ze hadden ooit afgesproken: als ze een bedrijf zouden beginnen, zouden ze dat samen doen. Ze vragen zich af: “Hoe kan het dat er nog steeds geen goede plek is waar wordt gehandeld in gebruikte fietsen?” Vaak is het een kwestie van een nieuwe band of de ketting strak zetten. En als we niet uitkijken, zitten we over een paar jaar met miljoenen elektrische fietsen opgescheept, waarvan alleen de accu niet meer werkt. Die kant moeten we niet op willen.

 

Fietsmarktplein.nl is…

Van daaruit ontstond het idee voor fietsmarktplein.nl; een handelsplaats voor tweedehands fietsen, maar óók een plek waar fietsers verhalen delen en gelijkgestemden de wereld een stukje groener willen maken. De kernboodschap? Vergeet vergeten fietsen niet. Want de Nederlandse fiets is wereldberoemd. De oerkwaliteit waarmee we ze maken is ongeëvenaard. Daar mogen we best trots op zijn. Fietsmarktplein.nl kust onze handelsgeest weer wakker. Een tweedehands fiets fietst namelijk prima, is meestal goedkoper, ruimt op en is ‘aan’. En het allermooiste: je draagt dubbel bij aan een beter milieu.

Na één jaar hebben ook nieuwe fietsen een plek gekregen op het platform. Veel zakelijke klanten vonden dit een meerwaarde om klant te worden.

 

Meld je aan en start direct met bieden én aanbieden, zowel voor bedrijven als particulieren.